Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať bližšie tu.

04.04.2019
Bezpečné more v Chorvátsku

MEDÚZY

Popálenie medúzou nie je nič neobvyklé, ale je to dosť nepríjemné a môže to prekvapiť aj skúsených plavcov. Pri popálení medúzou môžete dostať šok. Zranenie od medúzy sa hojí pomerne dlho. Ak sa im chcete vyhnúť, tak Vám odporúčame natrieť sa pred kúpaním v mori poriadne mastným olejom.

JEŽOVKY ALEBO TAKZVANÍ MORSKÍ JEŽKOVIA

Ak ich nebudete provokovať, tak Vám neublížia. Horšie je, ak na nich náhodou nechtiac stúpite, lebo si ich pomýlite s kameňom či riasami. Zabodnutie ich ostňov je nie len bolestivé, ale môžu spôsobiť aj vážnejšie zdravotné problémy. Pomerne časté sú práve alergické reakcie, kedy sa môže objaviť nevoľnosť, zvracanie alebo ťažkosti s dýchaním. Nebezpečná je ale najmä sekundárna infekcia a hnisanie rany. Odporúčame Vám nosiť špeciálne topánky do vody, vďaka ktorým Vám takáto nepríjemnosť nebude hroziť.

JEDOVATÉ RYBY

V Jadranskom mori sa vyskytuje aj niekoľko jedovatých rýb. Najčastejšie to sú rôzne druhy ropušníc. Tieto ryby sú aj obľúbenou pochúťkou v miestnych reštauráciách. Naraziť na ne môžete iba na dne mora, pretože sa skrývajú pomedzi kamene, takže sa môže stať, že ich pristúpite bosou nohou. Ryba sa v tej chvíli bráni ostňami, ktoré vypustia jed a dôsledkom je okamžitá prenikavá bolesť a opuch v mieste bodnutia. Jed má v plutvách aj ostnatec, ktorý spôsobuje rovnaké bolesti.

Uhryznutie obávanou murénou hrozí v podstate len potápačom, aj to iba vtedy, keď sa ryba cíti ohrozená. Muréna má jedovaté zuby, jej útok môže byť veľmi nepríjemný a kvôli hrozbe druhotnej infekcie aj nebezpečný. Rany sa navyše dlho hoja. Opatrný treba byť najmä v skalnatom teréne plnom dier, kde murény číhajú na svoju korisť.

V žiadnom prípade Vás nechceme vystrašiť. Nezabudnite na obuv do vody a máte postarané.

V žiadnom prípade Vás nechceme vystrašiť,  stačí dodržať len pár  opatrení: Stačí, ak si pri vstupe do mora obujete topánky do vody, ktoré kúpite v každom stánku na pláži alebo v športových potrebách (oplatí a ich nosiť aj kvôli ostrejším kamienkom, aby ste si neporezali chodidlá). Ďalej sa nezabudnite poriadne natrieť krémom so silným faktorom, aby Vás nespálilo a ak bude dobre mastný, tak Vás ochráni aj pred medúzami. Na väčšinu týchto morských živočíchov ani nenarazíte na normálnych plážach, pretože sú každý rok upravované. Navyše vo Vodiciach je jedna pláž, ktorá sa radí do najlepších pláží a nenájdete tam ani jedného morského ježka a po vstupe do mora už nie sú kamienky, ale len čistý piesok!

Ak sa rozhodnete ísť kúpať niekam, kde nie sú upravované pláže, tak si musíte dávať väčší pozor.

Ähnliche AngeboteKönnte von Interesse sein...

Naša rodáčka žijúca vo Vodiciach natočila dynamické video
22.04.2020
Najdôležitejšie o domácom roomingu v Chorvátsku
06.07.2019
Vybrali sme pre Vás niekoľko tipov, ktoré dobroty by ste mali vyskúšať
06.07.2019
Čo by ste mali zbaliť a čo už skutočne nie je treba na Vašej ceste do Chorvátska
22.05.2019