Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať bližšie tu.

05.03.2019
V čom je iná Veľká noc v Chorvátsku

Veľká noc v Chorvátsku, v čom je iná než na Slovensku?

Chorvátsko je kresťanská krajina, takže sviatky Veľkej noci tu majú svoje dôležité miesto. Okrem termínu Veľká noc, používajú Chorváti aj názov Pasha alebo Vazam. Pasha ako historický názov a Vazam označuje celé sväté veľkonočné trojdnie – Veľký piatok, Bielu sobotu a Veľkonočnú nedeľu.

Tak ako na Slovensku, aj Chorváti majú 40dňový pôst a potom, týždeň pred Veľkou nocou, sa slávi Kvetná nedeľa, ktorou začína Veľký týždeň. Všetko vyvrcholí nasledujúci víkend, kedy sa navštevuje kostol a stretáva sa rodina.

 

Aké odkazy si Chorváti píšu na vajíčka?

Zdobenie kraslíc je rovnaký zvyk ako aj u nás. Kraslice sú symbol života a darovali si ich zaľúbenci s motívami lásky (srdiečka, dva holuby) a odkazmi ako “toto vajíčko sa dáva za bozk”. Dievčatá si ho potom pyšne vystavili za okno. Na severe Chorvátska sa na kraslice píšu náboženské želania alebo želania dobrého zdravia a lásky. V Dubrovníku kedysi darovali snúbenice svojmu vyvolenému tucet vajíčok a budúcej svokre napečú vianočku. Kraslicami sa obšťastňovali susedia aj príbuzní.

"búchanie vajíčok o seba"

 

Deti sa počas Veľkej noci hrajú rôzne hry s vajíčkami ako napríklad búchanie vajíčok o seba, kedy je víťazom ten, ktorého vajíčko sa nerozbije, tráfanie kraslíc mincou alebo hľadanie kraslíc ukrytých v dome a na záhrade.

 

V niektorých oblastiach Chorvátska je zvykom umývanie sa lupeňami kvetov, najčastejšie fialkami, a to buď na Kvetnú nedeľu alebo na Bielu sobotu. V severozápadnom Chorvátsku a na Bielu sobotu pred bdením na nedeľu zapáli veľkonočná vatra, tzv. Vuzmenka. Niečo ako u nás “pálenie Ďura”.

Pinca alebo sirnica na každom stole

Čo sa týka jedla, na Veľký piatok sa postí, jedia sa nemastné jedlá a ryba. V kontinentálnej časti Chorvátska sa jedia kompóty, fazuľa a štrúdle, pri mori  sú samozrejmosťou ryby a morské plody. V nedeľu ráno sa jedlo nosí na požehnanie do kostola.

"na Veľký piatok kompóty, fazuľe a štrúdle"

Na obednom stole nesmie chýbať šunka, jarná cibuľka, chren, rôzne koláče a vo vnútrozemí biely chlieb, v Dalmácii sirnica a v Prímorí pinca (sirnica/pinca: sladké pečivo s hrozienkami podobné vianočke).

 

"na severe sa podáva kuracie a morčacie mäso, južnejšie baranie a pri mori klasicky okrem baraniny aj ryba"

 

Tak ako aj u nás majú veľkonočné sviatky hlbší význam najmä v kresťanských rodinách. Ale pohanské zvyky a symboly ako kuriatka či zajace nájdeme v podobe dekorácie takmer v každej domácnosti. Pre Chorvátov je rodina na prvom mieste a toto je jedna z ďalších príležítostí na spoločné trávenie času. Rozmýšlali ste niekedy nad prežitím tohto sviatku mimo domova plnohodnotne so svojou rodinou? Naše domčeky priamo na pláži  Vám ponúkajú útulnú atmosféru, jarný svieži morský vzduch bez zbytočne veľa turistov. Prídite si odpočinúť a načerpať novú energiu na jar v Chorvátsku vo Vodiciach.

 

Nezáväzná ponuka

Datum von
Nächte
Personen

Ähnliche AngeboteKönnte von Interesse sein...

Naša rodáčka žijúca vo Vodiciach natočila dynamické video
22.04.2020
Najdôležitejšie o domácom roomingu v Chorvátsku
06.07.2019
Vybrali sme pre Vás niekoľko tipov, ktoré dobroty by ste mali vyskúšať
06.07.2019
Čo by ste mali zbaliť a čo už skutočne nie je treba na Vašej ceste do Chorvátska
22.05.2019