Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať bližšie tu.

23.01.2019
Dovolenkový deň šťastného hosťa Vodicehome

VODICE_pláž_10 krokov: Ráno sa budím okolo pol ôsmej na jedinečný zvuk cikád. Ranná voňavá káva na terase s krásnou vôňou mora. Odbehnem do pekárne vzdialenej  200 metrov od mojej napoly vypitej kávy a prinesiem chorvátsku špecialitu "slanač" čo je typ pečiva podobný lupačke s roztopeným syrom navrchu - vynikajúce. Keďže Vodice sú originál turistické mesto, tak pekárničky tu nájdete na každom roku. Majú tu tak široký výber pečiva, že ma vedia stále niečím prekvapiť. Deti ma už čakajú na terase, kedy im prinesiem ich obľúbenú raňajkovú dobrotu.

Po ďalšej káve, raňajkách a debatách s ostatnými spolu-susedmi , sa obliekame a ideme na miestny trh. Je po kompletnej rekonštrukcii a určite každého turistu zaujme svojou architektúrou - mramor sa hlási z každého kúta trhoviska. Na trh, ktorý je v meste prechádzame popri plných kaviarničkách či práve sa plniacich plážach. Pri trhovisku sa nachádza zmenáreň, kde si zmením eurá na kuny, ktoré využívam na hotovostné nákupy. Kde sa dá platiť bezhotovostne, tak využívam radšej platobnú kartu. Platba sa preráta výhodnejším devízovým kurzom. Z bankomatu zbytočne nevyberám, kvôli mierne vysokému poplatku.

Nakúpim domácu zeleninu, ovocie a ryby - nezabudnite požiadať aby Vám ryby vypitvali, urobia to ochotne a rýchlo. NajTOP odporúčam Oradu alebo Branzin....len tak nasolenú a preliatu olivovým olejom....mňam...

Stihneme ešte kávu alebo niekto koktail v jednej z mnohých kaviarní a po ceste späť kúpime u mäsiara vynikajúcu piletinu (kuracinu - inak keď to uvidíte, tak si spomeniete na obraz kuraciny u nás spred 20 tich rokov a tá chuť...)

Po doobednajšej prechádzke, už všetci zúčastnení mierne opálení, odložím nákup, nasolím ryby a pripravím kuracinku na gril k večernému grilovaniu. Grilovanie je v týchto končinách naozaj najobľúbenejší spôsob stravovania. V mäsiarstvach či obchodoch  kúpite ich tradičné chorvátske "čevapi" alebo "plieskavica" -  mleté mäso a ide o skutočné, po väčšine, čisté mäso, ktoré už je mierne nakorenené - obľúbené u detí (perfektne sa hodí s ich tradičnou omáčkou ajvar)

Prezlečieme plavky, ponatierame sa, okúpeme sa a pre oddych si väčšinou volíme súkromie na lehátkach pri domčekoch. Je to pár krokov od mora a uprednostňujeme to pred preplnenou plážou. A taktiež je to príjemnejšie opaľovanie, keď Ti niekto podá kávičku či drink popri opaľovaní. Pri mori sa nachádza aj stánok s rýchlym občerstvením, kde ponúkajú čerstvé palacinky, hot dog, hranolky, kávu, pivo, vody a zapekané bagety.  Oproti sa nachádza aj stánok so zmrzlinou, takže deti si prídu na svoje.

Na obed odbehneme všetci do miestnej reštaurácií na denné menu, ktoré sa pohybuje v cenových reláciách okolo 39 kun (vyše 5 eur) a dostanete čerstvý šalát a veľkú porciu hlavného jedla. Varia tu veľmi chutne. Reštaurácie sú vzdialené približne 200 metrov od našich apartmánových domčekov.   

Celý tento chorvátsky život sa tu deje v, pre nás neštandartne pomalej atmosfére - chorváti nechápu nás, keď prídeme rozbehaní a nevieme si vychutnávať chvíle pri jedle. Často sa môžete stretnúť, že Vás napomenú, že ste pri mori "polako u mora" Takže stoluje sa dlhšie a v príjemnej atmosfére.

Poobedie je veľmi rôznorodé, buď sa budeme voziť na skútri, alebo pôjdeme na výlet loďou, alebo len tak oddych s užívaním si sladkého ničnerobenia.

Večer, keď zapadne slnko, nastáva iný čas. Ľudia sa v húfoch premávajú po promenáde smerom do mesta na večerný program. Niekto rád využite plážový diskotékový klub, alebo večeru v meste. Mesto ponúka veľmi bohatý program.

Naša voľba je večerná grilovačka na terase. Menšie deti idú na detské preliezky, iné idú na večerný rybolov na blízke mólo, ďalšie idú do blízkeho hotela pripojiť sa na wifi.....v kempe je veľa detí a večer je ten čas, kedy sa nadväzujú najlepšie priateľstvá.

Deň je za nami a uvidíme čo budeme robiť zajtra. Už dlho má láka škola plachtenia, dnes som sledovala na mori malých chalanov, ktorý sa učili plachtiť, tak možno....alebo  tenis? Uvidíme zajtra. 

Chcete posielať naše články? 

 

 

Similar articlesCould be of interest to you...

Naša rodáčka žijúca vo Vodiciach natočila dynamické video
22.04.2020
Najdôležitejšie o domácom roomingu v Chorvátsku
06.07.2019
Vybrali sme pre Vás niekoľko tipov, ktoré dobroty by ste mali vyskúšať
06.07.2019
Čo by ste mali zbaliť a čo už skutočne nie je treba na Vašej ceste do Chorvátska
22.05.2019