Na zlepšenie našich služieb používame cookies. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať bližšie tu.

25.02.2019
Karneval v Chorvátsku

Chcete zažiť karneval ako v Riu de Janeiro?

Nemusíte chodiť ďaleko. Od tej pravej atmosféry Vás delí len pár kilometrov. “Zomri, ale nikdy sa nevzdávaj” motto, ktoré najviac vyjadruje všetko, čo karneval v Rijeke predstavuje.

Karneval má tradíciu už 37 rokov a každoročne sem prúdia tisícky turistov, aby videli sprievody masiek od výmyslu sveta. Celé mesto žije viac než mesiac karnevalovým programom. Výklady obchodov a ulice sú vyzdobené všetkými farbami a maskami. V mestskom divadle sa hrajú predstavenia s karnevalovou tématikou. Organizujú sa karnevalové koncerty, bály, dokonca aj darovanie krvi.

Najzaujímavejší program nastupuje vždy cez víkend. Vtedy sa uzatvorí centrum mesta a prichádzajú na rad rôzne sprievody. A to sa naozaj vyplatí vidieť.

  • Na začiatku sa tradične zvolí Kráľovna karnevalu, a teda najšarmantnejšia ženská maska, ktorá sa bude zúčastňovať všetkých verejných prezentácií. Spolu so zvolením kráľovny predá primátor mesta symbolicky “kľúče od mesta” Karnevalu a čas bláznenia môže začať.
  • Prvý víkend patrí deťom a detskému karnevalovému sprievodu cez hlavné Korzo. Masky si pripravujú školky, školy, združenia, krúžky a je sa naozaj na čo pozerať.
  • Ďalší víkend je tu niečo pre chlapcov, mužov a milovníkov rôznych motorových prostriedkov. Maškarný auto-rally “Paríž-Bakar” (Bakar je mesto blízko Rijeky) ako paródia na “Paríž-Dakar” je sprievod áut, dodáviek, ktoré muži zdobia a pripravujú celý rok na práve tento deň.
  • Carnival Snowboard Session je unikátna medzinárodná súťaž, kde sa snehová trať nachádza len pár metrov od mora. 100 kubíkov snehu je každoročne pripravených pre súťažiacich boarderov v maskách z rôznych európskych štátov.
  • Vrcholom celého karnevalu je Medzinárodný karnevalový sprievod ako koruna všetkých maškarných a karnevalových udalostí v celej prímorskej oblasti.  Súťaženie vo fantázii, vtipe a originalite, ohňostroj farieb a tvarov ústi do pochodu stovky alegorických vozidiel, tisícov másk a nespočetným množstvom domácich aj zahraničných divákov.

Samí Chorváti radia “Riječki karneval” do top trojky karnevalov vo svete, spolu s Rio de Janeirom a Benátkami. Rijeka od nich naozaj nemá ďaleko, ale najlepšie sa o tom presvedčíte na vlastné oči. Pretože ťažko sa atmosféra opisuje fotografiou alebo videom. Chorvátsko nie je len o mori, ale aj o zážitkoch a kultúre, ktoré môžete okúsiť mimo leta.

Tak čo necháte sa zlákať? Ak Vás takéto informácie o Chorvátsku zaujímajú, nechajte nám na seba kontakt a my Vám radi budeme posielať naše originálne príspevky. Určite však nie často. 

 

 

 

 

Similar articlesCould be of interest to you...

Naša rodáčka žijúca vo Vodiciach natočila dynamické video
22.04.2020
Najdôležitejšie o domácom roomingu v Chorvátsku
06.07.2019
Vybrali sme pre Vás niekoľko tipov, ktoré dobroty by ste mali vyskúšať
06.07.2019
Čo by ste mali zbaliť a čo už skutočne nie je treba na Vašej ceste do Chorvátska
22.05.2019